Aerul de munte si beneficiile pentru organism, pentru simplu aspect ca o drumetie prin munte poate improspata simturile si mai ales poate limpezi mintea. Intotdeauna exista acel ceva in aerul de munte care se simte mereu mai proaspat decat aerul descoperit oriunde altundeva.
Muntele este o destinatie ideala pentru a intra in contact cu natura, pentru a te bucura de peisaje si pentru a respira aer curat. Numai ca, pe langa aceste oferte oferite de catre o iesire si o cazare la munte, exista si alte cateva beneficii de care este bine sa profiti.
Aerul de munte permite sa respiri oxigenul care este in mare parte lipsit de gaze sau poluare si poate ajuta la problemele respiratorii. Nu este o mare noutate cum ca aerul din orasele mari si aglomerate contine poluanti si alti compusi care nu sunt buni, pe termen lung, pentru plamani. Sunt destule persoane expuse la concentratii mari de poluanti si care pot prezenta probleme de cai respiratorii iritate, sau dificultati de respiratie.
Beneficiile aerului de munte
Iesirile in natura cu destinatii catre munti si admiratul de peisaje unice, pot sa ofere sentimente de liniste interioara, dar mai ales relaxare. Aerul curat si cu privirea spre largul naturii, pot diminua sentimentele de stres si anxietate.
Aerul de munte si beneficiile pentru organism
Ce face ca aerul de munte sa fie atat de bun si la fel de curat pe cat se simte, sunt aspecte la care exista mereu raspunsuri. Multe pot fi descoperite in mod natural, prin constatarea adevaratelor beneficii ale muntelui. Iata, prin cele ce urmeaza, ce declara specialistii referitor la aerul de munte, prin cercetarile efectuate.
Aerul de munte reduce riscul de obezitate
Cercetari recente au demonstrat o legatura intre pierderea in greutate si altitudine, aratand ca persoanele care traiesc la inaltime, au un risc mult mai mic de a deveni obezi, in comparatie cu persoane care locuiesc in zone cu altitudini scazute. S-a dovedit faptul ca o excursie la munte, fie ea chiar si de o saptamana, poate stimula pierderea in greutate, mai ales ca petrecerea timpului la altitudini mari poate scadea pofta de mancare. Mai multe studii au aratat ca la altitudini mari corpul uman nu arde carbohidratii, ci arde grasimile.
Scade riscul de boli de inima
S-a dovedit stiintific ca persoanele care traiesc la altitudini mai mari, au mai putine sanse de a sfarsi din cauza bolilor de inima. Studiile au aratat ca acele persoane care traiesc la peste 1.500 de metri, au o speranta de viata mai mare decat cei care traiesc la 100 de metri de nivelul marii. (sursa)
Persoanele cu afectiuni grave ale inimii, plamanilor si a altor afectiuni, pot merge la munte, dar ar trebui sa discute in prealabil cu un medic si sa tina cont de starea lor pe timpul stationarii. Trebuie stiut insa, ca exista statistici cum ca nimeni nu a murit vreodata de un atac de cord, pur si simplu fiind in munti.
Aer bogat in vitamina D
Zonele muntoase sunt adesea mai mereu insorite, iar soarele de munte vine sa completeze lipsa de vitamina D. Pe perioada lunilor de iarna, la majoritatea dintre noi le lipseste serios atat vitamina D.
Obtinerea cantitatii adecvate de vitamina D poate ajuta la imbunatatirea starii de spirit, de acea trebuie incercat realizarea unei plimbari in zona de munte de cel putin 10 minute in fiecare zi pentru a stimula sanatatea.
Aer pentru cei cu astm si fumatori
Aerul de munte contine mai putine toxine si are avantajul este ca un aer subtire si poate trece fara probleme prin caile inguste si inflamate din plamani. Dar daca plamanii sunt grav afectati si nu permit astfel de respiratii, persoanele cu astfel de probleme ar trebui sa ramana la altitudini mai mici. Este un aspect de care sa se tina intotdeauna cont.
Raul de altitudine
Trebuie mentionat si acest aspect, deoarece sunt multi cei care s-au confruntat cu raul de altitudine si care au declarat ca nu este o modalitate placuta pentru un sejur la munte. Au fost stari si simptome neprietenoase care s-au manifestat prin starea de rau, oboseala, insomnie, dureri de cap si chiar tulburari digestive. Cauza acestor neplaceri este aerul mai subtire la altitudini mari, care provoaca o lipsa de oxigen in sange. Toate acestea pot concluziona ca o modalitate rapida de a strica o vacanta la munte.
De final
Daca ajungi la munte si respiri aer curat, mai ales ca ai descoperit in acest articol faptul ca aerul de munte este mult mai sanatos, vei simti efectele pozitive pentru o vreme chiar si dupa ce te intorci acasa. Iar daca nu intentionezi sa te muti la munte pe termen lung, poti beneficia totusi de aerul curat de munte prin escapade cat mai dese. Si nu uita ca aerul de munte este mult mai sanatos, dar iti aminteste si faptul ca esti departe de oras, aducand intotdeauna beneficii pentru sanatate.