Alimente care devin toxice in frigider, mai ales ca frigiderul este un mediu ideal pentru dezvoltarea bacteriilor si a mucegaiului, iar anumite alimente pot deveni periculoase pentru consum in timp. De exemplu, carnea si produsele lactate pot fi surse de contaminare cu salmonella sau E. coli, daca sunt pastrate necorespunzator.
De asemenea, legumele si fructele proaspete pot dezvolta mucegai sau putreziciune in timp, ceea ce le face inadecvate pentru consum. In plus, alimentele lasate prea mult timp in frigider pot deveni rancede sau sa-si piarda valoarea nutritiva. Pentru a preveni aceste probleme, este important sa se respecte cateva reguli de igiena si sa se verifice periodic continutul frigiderului, pentru a elimina alimentele expirate sau deteriorate.
Cum era viata inainte de inventarea frigiderului? Potrivit istoricilor, in vremurile stravechi, chinezii obisnuiau sa taie blocuri mari de gheata pentru a crea conditii optime pentru depozitarea alimentelor inca din anul 1000 i.Hr.
Egiptenii stapaneau tehnica de a produce gheata in recipiente ceramice, in timp ce grecii si romanii isi pastrau produsele alimentare in gropi umplute cu zapada. In plus, evident, s-au folosit si alte metode de conservare a alimentelor, cum ar fi uscarea, afumarea, sararea, conservarea in otet, etc.
Alimente care devin toxice in frigider
Bacteriile se pot dezvolta intr-un mediu favorabil, iar mucegaiul apare atat pe produsele pastrate la frigider, cat si in afara acestuia. Cu toate acestea, exista obiceiuri pe care le putem schimba pentru ca nu dauna sanatatii noastre, mai ales ca modificarea temperaturii unor produse poate creste semnificativ gustul acestora. Daca te-ai intrebat vreodata daca ar trebui sa pastrezi un anumit produs in frigider, acest articol iti va risipi indoielile.
Ce trebuie pastrat in frigider
Standardele actuale de protectie a clientilor impun ca marfurile destinate depozitarii frigorifice sa fie marcate corespunzator. Cu toate acestea, nu fiecare produs are o eticheta si, in general, putini consumatori se obosesc sa o citeasca. Prin urmare, este bine sa sti ce produse au nevoie de temperaturi mai scazute.
Grupul de produse alimentare care ar trebui pastrate in frigider include:
– sucuri de fructe deschise si alte bauturi din plante, precum si sticle deschise de vin, care sunt foarte susceptibile la oxidare;
– produse ecologice fara conservanti, de exemplu gemuri si sosuri ;
– mustar, maioneza, hrean, sirop de artar ;
– produse lactate, in special lapte proaspat, branza de vaci, smantana, branzeturi proaspete si invechite;
– produsele fermentate si branzeturile tari, cum ar fi parmezanul, sunt putin mai tolerante si se vor pastra la temperatura camerei pana la cateva zile;
– legume proaspete cu frunze precum salata verde, spanac, varza, precum si frunze de varza, castraveti, ridichii, etc.
– mezeluri, carne si peste proaspat sau fiert ;
– fructe precum struguri, capsuni, zmeura, afine, etc.;
– dulciuri si prajituri cu creme proaspete pe baza de oua sau lactate ;
Ce nu trebuie pastrat in frigider
Este interesant sa observam cum oamenii sunt neglijenti in a nu pastra anumite alimente in frigider, in timp ce altii exagereaza si pun totul in frigider, in detrimentul alimentelor. De exemplu, pastrarea painii in conditii reci nu doar ca nu ii prelungeste termenul de valabilitate, ci, de fapt, o face sa imbatraneasca mai repede.
De asemenea, cafeaua isi pierde atractivitatea, deoarece absoarbe eficient aromele altor produse din apropiere. Modificari similare apar si in ciocolata, care devine alba si tare.
De asemenea, nu este recomandata pastrarea de prea multe legume si fructe in frigider, deoarece, sub influenta temperaturilor scazute, acestea isi pierd aroma. In special, rosiile si avocado, care nu se vor coace niciodata la frig, busuiocul se va ofili imediat si isi va pierde aroma, iar fructele cu samburi, precum nectarinele, piersicile sau prunele, vor ramane proaspete mai mult timp, dar vor deveni mai putin dulci.
La fel ca si bananele, care vor deveni neplacute de moi. De asemenea, pepenii din frigider isi vor pierde o parte din antioxidantii valorosi, asa ca ar trebui sa fie raciti numai dupa ce au fost taiati.
Exista produse care sunt cele mai folosite de catre aproape toate persoanele, iar modul de depozitare este foarte important. Temperaturile mici dauneaza unor alimente si, chiar daca nu par alterate, acestea devin toxice.
Ceapa
Ceapa, se pastreaza fara coaja intr-un loc racoros, uscat si bine aerisit. Pentru a pastra ceapa pentru o perioada lunga de timp, are nevoie de suficient aer, asa ca nu se pastreaza intr-o punga de plastic. Ceapa decojita trebuie pastrata la frigider intr-un recipient etans. Lasata liber, este cunoscut faptul ca aceasta atrage bacteriile din mediul in care se afla.
Usturoi
Potrivit unor experti, nu trebuie cumparat niciodata usturoi decojit si apoi pastrat in frigider, deoarece, acesta incepe sa formeze mucegai foarte repede. Usturoiul are o perioada limitata de valabilitate, iar conditiile existente in frigider nu pot sa o prelungeasca.
Ghimbir
Un alt aliment care are mare potential sa devina toxic in frigider este ghimbirul. Ghimbirul este un aliment cu multe proprietati benefice pentru sanatate. Contribuie la stimularea imunitatii si intareste organismul. La fel ca si celelalte alimente, limita de valabilitate a ghimbirului nu poate fi prelungita daca este pastrat in frigider. Acesta poate pastrat intr-o intr-o punga, in locuri uscate si ferite de umiditate.
Orez gatit
Orezul este unul dintre alimentele care prind mucegai cel mai rapid. Daca doresti sa-l pastrezi in frigider, nu trebuie sa-l lasi mai mult de 24 de ore. Orezul ramas poate deveni toxic mai repede atunci cand este pastrat in frigider, decat alte alimente. O data gatit, are potentialul de a dezvolta o bacterie specifica numita “Bacillus cereus”, o bacterie responsabila pentru intoxicatii alimentare.
De final
Atunci cand vine vorba despre alimentele care nu sunt recomandate pentru a fi pastrate in frigider, este important sa ajustam putin asteptarile noastre. Alimentele ar trebui sa fie consumate cat mai curand posibil dupa cumparare sau preparare, iar planificarea cumparaturilor ar trebui sa se concentreze mai mult pe rotirea frecventa a produselor proaspete in beneficiul sanatatii, si mai putin pe depozitarea prelungita.
Atunci cand se organizeaza continutul frigiderului, merita urmate mai multe reguli care maresc siguranta alimentelor depozitate. In primul rand, interiorul trebuie spalat de 1-2 ori pe luna, deoarece toate resturile de alimente si bauturi, inclusiv cele mai mici urme, sunt un adevarat teren de reproducere pentru bacteriile care nu se tem de frig. Avand in vedere acest lucru, ar trebui indepartate imediat toate particulele de alimente imprastiate sau deteriorate.