miercuri, noiembrie 20, 2024

Noi medicamente adaugate pe lista substantelor interzise soferilor

De citit

Noi medicamente adaugate pe lista substantelor interzise soferilor
Noi medicamente adaugate pe lista substantelor interzise soferilor de catre Ministerul Sanatatii, cel care a adaugat recent trei noi medicamente pe lista substantelor interzise pentru soferi, generand controverse in randul opiniei publice. Unul dintre cei mai renumiti medici legisti din tara sustine ca ar trebui stabilit un prag minim pentru substantele active din medicamentele utilizate pentru tratarea racelii, pentru a preveni ca soferii sa fie considerati sub influenta drogurilor de catre politie. De asemenea, exista propuneri de modificare a legislatiei si pentru persoanele care urmeaza tratamente cu medicamente recomandate de psihiatri.

Ministerul Sanatatii a actualizat recent, pentru a treia oara, lista medicamentelor interzise pentru soferi, incluzand trei medicamente psihiatrice cunoscute pentru efectele lor asupra reflexelor. In continuare, insa, exista problema soferilor care risca rezultate pozitive la testele antidrog din cauza unor tratamente comune, cum ar fi cele pentru gripa. Aceasta situatie se extinde si la alte medicamente utilizate frecvent, precum Nurofen Plus, Codeina, Xanax, Diazepam si Tramadol, dar si la alte 70 de medicamente prescrise pacientilor cu depresie, anxietate sau alte tulburari psihiatrice.

Aceste medicamente, desi legale si necesare pentru anumite tratamente, pot afecta siguranta rutiera si pot cauza dificultati in situatiile de control antidrog pentru soferi, care sunt sfatuiti sa aiba retetele la indemana pentru a evita eventualele sanctiuni.

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, considera ca problema utilizarii acestor substante in contextul conducerii auto a fost gestionata corespunzator. „Recomandam ca aceste substante sa nu fie utilizate inainte de a urca la volan sau, daca sunt folosite, sa existe o indicatie clara din partea medicului, precum si o discutie deschisa despre intentia persoanei de a conduce,” a declarat Rafila.

Pana la clarificarea situatiei, soferii trebuie sa se bazeze pe propriul discernamant. „Cand iau medicamente, trebuie sa ma asigur ca imi sunt permise pentru condus. Totul depinde de substantele din ele si daca am o recomandare medicala. Ma consult mai intai cu medicul si aflu ce e sigur sa iau. Daca imi spune ca e in regula sa le folosesc si sa conduc, atunci le iau. Daca nu, ma abtin,” explica un sofer.

Iata lista completa a medicamentelor care pot cauza probleme soferilor:LISTA COMPLETĂ: Dolnada, Spravato, Fentanil, Lunaldin, Pecfent, Tabfyl, Calypsol, Ketamină, Lisdexamfetamină, Lefisyo, Metadon, Metadonă, Methasan, Misyo, Sintalgon, Concerta, Morfină, Sevredol, Vendal Retard, Dropizol, Oxicodonă, Oxidolor, Mialgin, Remifentanil Kabi, Sofentil, Dolten, Alprazolam, Frontin, Praxolez, Xanax, Bromazepam, Sixmo, Suboxone, Zubsolv, Frisium, Rivotril, Codeină fosfat, Brufen Plus, Paradoren, Ultracod, Extraveral, DHC Continus, Diazepam, Fenobarbital, Luminal, Victan, Anxiar, Temelor, Medazepam, Buccolam, Midazolam, Nitrazepam, Edluar, Stilnox, Zadobra, Zolpidem, Zolsana, Clorhidrat de Tramadol, Mabron, Mabron Retard, Tramacalm, Tramadol, Tramag, Tramal Retard, Skudexa, Doreta, Tramadol/Paratemamol, Zeldiar, Gerodom, Imovane, Sonlax.

Articole Recente

Conditii meteorologice si presiunea in anvelope

Conditii meteorologice si presiunea in anvelope, mai ales ca o presiune corecta a anvelopelor este esentiala pentru siguranta, eficienta...

Articole din aceeasi categorie