Obiceiuri de alimentație sănătoasă la copii, deoarece, obiceiurile alimentare sănătoase sunt esențiale pentru dezvoltarea copilului tău, dar fiecare părinte știe cât de dificil poate fi să-i faci să-și mănânce legumele. Din fericire, există multe modalități inteligente de a transforma acest joc de la „nu” la „da”.
Și da, aceste sfaturi nu sunt doar pentru acasă. De asemenea, le puteți împărtăși cu îngrijirea copiilor, pentru a vă asigura că și micuțul vostru mănâncă bine oriunde, chiar si in vacanța.
Obiceiuri de Alimentație Sănătoasă la Copii
Dezvoltarea unor obiceiuri alimentare sănătoase încă din copilărie este esențială pentru o viață echilibrată. Părinții joacă un rol crucial în modelarea preferințelor alimentare ale copiilor, iar câteva strategii simple pot face o diferență semnificativă.
Setați un bun exemplu
Copiii sunt ca micii papagali, deoarece le place să imite ceea ce facem. Așadar, dacă vă răsfățați cu chips-uri și sucuri, cu greu vă puteți aștepta ca copilul vostru să aleagă morcovi și apă. Mănâncă sănătos și asigură-te că ești văzut de copiii tăi. Când mâncați împreună, încercați să aveți toți aceeași masă sănătoasă. Acest lucru face normal ca legumele să fie în meniu.
Implicați copiii în gătit
Cei care gătesc singuri, mănâncă de obicei cu mai mult gust și interes. Acest lucru este valabil și pentru copii. Lăsați-i să ajute la spălarea legumelor, amestecați sosul sau faceți o salată gustoasă. Acest lucru îi ajută să se conecteze cu mâncarea și adesea îi face mai dispuși să o încerce. Și este (sperăm) și distractiv!
Distracție in alimentație
O felie de castravete devine mult mai interesantă atunci când este un „frisbee verde”, iar un morcov se transformă într-un „super morcov” cu puteri magice. Folosește-ți imaginația pentru a face mâncarea sănătoasă mai distractivă. De exemplu, realizați diferite fețe imaginare pe o farfurie cu diferite tipuri de fructe, sau folosiți forme pentru prăjituri pentru sandvișuri. Ochiul vrea si el ceva, mai ales la copii!
Setați ore fixe de masă
Puțină strictețe nu strica. Copiilor le place să știe unde stau. Dacă oferiți ore fixe de masă, acesta va ajuta copilul să își regleze mai bine foamea. Acest lucru îi învață și să-și asculte mai bine corpul și aceasta este o lecție valoroasă pentru mai târziu.
Limitați zahărul și alimentele procesate
Știm cu toții că zahărul și alimentele procesate nu sunt tocmai favorabile unui stil de viață sănătos. Acest lucru se aplică de două ori copiilor. Zahărul le poate încurca într-adevăr trupurile și mințile mici. Prin urmare, încercați să găsiți alternative. Există o mulțime de gustări gustoase și hrănitoare pe care le puteți face fără o lingură de zahăr.
Folosiți întărirea pozitivă
Complimentele pot face minuni. Lăudați-vă copilul când încearcă ceva sănătos, chiar dacă este doar o gustare. Evita comentariile negative daca nu le place ceva; care poate avea un efect negativ. Întărirea pozitivă poate încuraja copilul să experimenteze mai mult cu diferite alimente și asta este ceea ce vrei să obții.
Oferiți alegeri, dar păstrați limitele
Este important să le oferi copiilor tăi un sentiment de autonomie atunci când vine vorba de mâncare. De exemplu, lăsați-i să aleagă între două sau trei opțiuni sănătoase pentru o gustare. Oferind alegeri în anumite limite, ei învață să-și asume responsabilitatea pentru obiceiurile alimentare. Dar atenție: prea multă alegere poate fi copleșitoare. Păstrați-l simplu și clar.
Regula „Încearcă cel puțin o dată”
Copiii tind să respingă imediat ceva în funcție de cum arată. O regulă „Încearcă cel puțin o dată” vă poate ajuta. Ideea este simplă: copilul tău trebuie să încerce măcar o dată un aliment nou înainte de a putea spune că nu-i place. Această regulă îl va ajuta pe copilul vostru să încerce o gamă mai largă de alimente și poate dezvălui preferințe surprinzătoare.
Faceți un plan de nutriție
Planificarea vă poate ajuta enorm să rămâneți pe calea cea bună. Planificați-vă mesele pentru săptămână și implicați-vă copiii în acest proces. Întrebați-i ce legume vor să mănânce în această săptămână, sau ce fructe vor ca gustare. Efectuarea unui program facilitează, de asemenea, efectuarea cumpărăturilor și previne achizițiile impulsive, care sunt mai puțin sănătoase.
Copii nu mănâncă singuri acasă
Să fim sinceri: copiii noștri petrec mult timp în afara casei, de exemplu la joacă sau la școală. Aceasta din urmă poate fi un partener perfect atunci când vine vorba de menținerea obiceiurilor alimentare sănătoase. Discutați ce gustări sănătoase oferă și cum vă pot sprijini eforturile.
De final
Implementarea acestor strategii ajută la crearea unei relații pozitive cu mâncarea și îi învață pe copii să facă alegeri sănătoase pentru toată viața!