Suc de fructe versus suc legume, mai ales ca o preparare sanatoasa a mancarii necesita adesea ceva mai mult timp decat una pregatita nesanatos. De asemenea, se poate observa ca in vremurile actuale, oamenii au inceput sa manance mai putin sanatos. Chiar si asa, se poate compensa hrana nesanatoasa cu sucuri de legume, primind astfel in continuare cantitatea zilnica recomandata de legume. Poti citi in acest articol despre cum functioneaza acest lucru, fara niciun efort.
Toata lumea stie sa prepare sucuri de fructe, dar pe cele de legume mai putin. Ele difera de sucurile de fructe in mai multe privinte. Sucul de legume, ca si cel de fructe, este bogat in nutrienti precum vitamine, minerale, antioxidanti si oligoelemente. Sucul de legume este si mai bogat in minerale si oligoelemente si nu difera mult in ceea ce priveste vitaminele si antioxidantii.
Suc de fructe versus suc legume
Sucul de legume contine de obicei mult mai putin zahar decat sucul de fructe. Cat de mult din vitaminele si mineralele originale ajung de fapt in paharul tau, depinde de diversi factori. De exemplu, calitatea ingredientelor tale este importanta pentru valoarea nutritiva. Cel mai bine este sa prepari din legume proaspete, organice. Astfel, poti fi sigur ca acestea contin multe vitamine, minerale si antioxidanti și putine pesticide daunatoare organismului.
Sucurile de legume au un continut scazut de zahar, in mod normal mai putin de 0,3 grame la 100 ml, fiind o cantitate neglijabila. Ca si comparatie, in cazul sucuri de fructe, aceasta este de aproximativ 10 grame la 100 ml.
Un avantaj important al sucului de legume este insa ca nutrientii sunt mai bine conservati. O data realizate sucurile de legume, acestea pot fi imediat congelate. Acest lucru asigura conservarea optima a nutrientilor. Prin congelarea sucurilor dupa producere, acestea pot fi pastrate timp de 6 luni.
Daca vrei sa bei un suc, cel mai bine este sa-l scoti din congelator cu o zi inainte de consum si sa-l lasi sa se dezghete in frigider. A doua zi poti servi un suc de legume racoros din frigider.
Poti face singur suc de legume sau il poti cumpara gata preparat. Avantajul de a-ti face propriul suc de legume este ca poti economisi bani. Pentru a face singur un suc de legume, mai intai va trebui sa investesti intr-un storcator lent. Un storcator lent stoarce umezeala din legume cu mare forta. Fibrele sunt colectate sub forma de pasta intr-un recipient separat.
Un storcator lent poate parea destul de scump de achizitionat, dar previne incalzirea sucului in timpul prepararii. Caldura poate deteriora calitatea vitaminelor si a antioxidantilor. Marele dezavantaj al unui storcator lent este ca exista ceva activitate pentru a face sucuri de legume, iar curatarea unor astfel de dispozitive necesita timp si munca.
Daca doresti sa cumperi un suc de legume, nu poti obtine sucuri de legume (sanatoase) in supermarket, fiindca recomandate sunt cele de la companii specializate in producerea de sucuri de legume. Insa, ar fi destul de costisitor sa comanzi o singura sticla din cauza costurilor de transport. Asa ca, daca cumperi suc de legume, va trebui, sa achizitionezi mai multe sticle deodata.
O sticla de suc de legume contine cel putin 250 de grame de legume, astfel incat sa obti cantitatea zilnica de legume recomandata. Pentru ca ai parte de toate aceste vitamine, minerale, antioxidanti si oligoelemente sub forma lichida, acestea sunt de obicei bine absorbite de organismul tau.
Daca doresti o absorbtie optima a celor de mai sus, cel mai bine este sa bei suc de legume pe stomacul gol. Nu exista alte alimente in intestinul subtire care sa poata actiona ca un tampon intre suc si peretele intestinal. Dupa ce ai baut sucul de legume, asteapta o jumatate de ora inainte de a manca, pentru ca toate sa fie absorbite corespunzator.
De final
Consumul de suc de legume poate fi considerat mai sanatos decat consumul de suc de fructe. Un avantaj al sucului de legume, fata de cel de fructe, este ca el contine mai putine calorii si, prin urmare, se incadreaza intr-o dieta care vizeaza pierderea in greutate, sau un control al greutatii corporale.